f Cakes and the City: meringue meringue

2011-03-07

meringue meringue






Musowo!

Tort(ura) musss
tortownica

biszkopt
4 jaja + 1 białko
100g cukru (50g+50g)
1 łyżka letniej wody
1 cukier waniliowy (8g)
150g mąki pszennej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia + 0.5łyżeczki sody
2 łyżki kakao
300ml soku wiśniowego (150ml+150ml)

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno i z połyskiem, w połowie dodając 50 g cukru. Żółtka utrzeć z łyżką wody, dodająć 50 g cukru oraz cukier waniliowy. W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Mączny mix połączyć z żółtkami (delikatnie wymieszać - najlepiej ręcznie), na końcu dodać ubite białka (mieszając powoli i spokojnie - do całkowitego połączenia się składników; to się uda! ;) ). Masę biszkoptową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec 30 minut w temperaturze 175ºC. Będzie idealny :) Następnie wyjąć biszkopt z blaszki  i ostudzić go, krojąc później na 2 równe części: każdą z nich nasączyć po 150ml soku wiśniowego (nie miałam komptu, użyłam sklepowego nektaru wiśniowego). Odstawić.

mus czekoladowy 
180g (gorzkiej lub mlecznej) czekolady
60ml mleka
50g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 żółtko
2 łyżeczki kakao
250ml śmietanki kremówki (zimnej!)

Czekoladę, mleko, masło i kawę rozpuszczalną umieścić w garnuszku i, podgrzewając na małym ogniu, roztopić i wymieszać ze sobą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać żółtko, mieszając masę mikserem.
Ubić zimną śmietankę na sztywno. Dodać do masy czekoladowej razem z kakao. Wymieszać dokładnie, acz delikatnie. Wstawić do lodówki, aby mus stężał.

kremowa masa
150ml śmietanki kremówki (zimnej!)
2 torebki cukru waniliowego (2x8g)
75g serka typu philadelphia

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy.
Połączyć z serkiem, wstawić do lodówki.

beza
2 białka
100g cukru
1 cukier waniliowy (8g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną masę, w trakcie dodając cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę łyżką. Białka ostrożnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (tak, wcześniej był w niej biszkopt!) i piec: najpierw 5 minut w 150ºC, następnie 45 minut w 100ºC. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ochłonięcia. 

200g wiśni
(użyłam mrożonych sklepowych - tzn rozmrożonych)

kto co kogo czego o!
Na jeden blat nasączonego biszkoptu położyć połowę musu czekoladowego.
Rozłożyć na nim połowę wiśni.
Przykryć blatem bezowym.
Rozsmarować resztę musu i rozłożyć resztę wiśni.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
Na nim rozsmarować kremową masę.

Udało się, można odpocząć ;)

Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc lub co najmniej na parę godzin).

[Przepis sweet art]

English version

This cake is a must!

The Baroque Mousse Cake
round baking form

sponge
4 eggs + 1 egg white
100g sugar (50g+50g)
1 tbsp warm water
1 vanilla sugar (8g)
150g flour
0.5 tsp baking powder + 0.5 tsp soda
2 tbsp powdered dark cocoa
300ml cherry juice (150ml+150ml)

Arrange egg yolks and egg whites in separate bowls. Beat egg whites until stiff and shiny, in the meantime adding 50g sugar. Egg yoolks to be mixed together with water, 50g sugar and vanilla sugar. In another bowl mix together flour, baking powder, soda and cocoa. The flour mix to be gently stirred into the egg yolks mixture (best by spatula, not mixer). Next, gradually add beaten egg whites, mixing in steady and carefully. It will work out! The dough to be gently poured into the baking form (layered with baking paper) and baked for 30 minutes in 175ºC. It will be perfect :) Next, take out the sponge form the form and let it cool. And next, cut the sponge into two equal halves: each of these to be soaked with 150ml cherry juice. Set aside.(These will be just fine: heavy, left alone and drunk with cherry juice...;) )

chocolate mousse
180g (dark or milk) chocolate
60ml milk
50g butter
1 tsp granulated coffee
1 egg yolk
2 tsp powdered dark cocoa
250ml sweet cream 36% (should be cold!)

Chocolate, milk, butter and coffee to be mixed together in a small pot - set on a small heat (until well combined and melted). Let it cool to the room temperature. Mix in egg yolk. Sweet cream to be beaten until stiff; next, stirr it into the choco mixture along with the cocoa. Mix well and leave in the fridge.

cream
150ml sweet cream 36% (should be cold!)
2 vanilla sugars (2x8g)
75g philadelphia soft cheese

Sweet cream to be beaten until stiff, adding vanilla sugar nearer the end. Mix with soft cheese and leave in the fridge.

meringue
2 egg whites
100g sugar
1 vanilla sugar (8g)
1tbsp potato starch

Egg whites to be beaten until stiff, adding both sugars nearer the end. Gently mix in potato starch. Pour the mixture into the baking form layaere with baking paper (same where the sponge was baked!) and bake according to the following plan: 5 minutes in 150ºC, then another 45 in100ºC. Leave to cool completely.

200g cherries
(I used frozen shop-haunted cherries, actually defrosted)

what who with what oh!
One sponge half to be covered with the half amount of chocolate mousse.
Top it with the 100g cherries.
Cover with meringue (!).
Then cover it with the remaining chocolate mousse.
Top with rest of cherries.
And cover with the second half sponge. 

A piece of cake - that's what it is ;)

Now leave it in the fridge for a couple of hours, best over night.

[recipe by sweet art]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...