f Cakes and the City: honeymoon

2011-01-04

honeymoon

Świąteczne wspomnienia wypieków i prezentów*.
I Prawie Piernik.



Honey honey
keksówka 24 cm

200 g  mąki
45 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
60 g oleju roślinnego
250 g miodu
3 jajka
60 g soku jabłkowego

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i zmiksować mikserem.

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Ciasto wlać do wysmarowanej olejem keksówki, piec 25 minut a następnie obrócić formę o 180° i kontynuować pieczenie 15 do 20 minut (jeśli ciasto zbyt szybko zacznie brązowieć, wierzch przykryć folią aluminiową).

Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia po upieczeniu (a najlepiej drugiego lub trzeciego dnia).
Należy zawinąć je w folię i przechowywać w chłodnym miejscu.

* 'Chory Kotek' :) wydawnictwo Dwie Siostry

English version

Xmass baking memories and giftts*.
And Almost Gingerbread. 

Honey honey
kex form 24 cm

200 g  flour
45 g sugar
1 tsp soda
2 tsp cinnamon
2 tsp gingerbread spices
60 g vegetable oil
250 g honey
3 eggs
60 g apple juice

All ingredients to be mixed together in one bowl.

Oven to be set up to 180°C.
Pour the doug mixture into the oil brushed form and bake for 25 minutes first. Next, turn the form for about 180°C and keep baking for another 15-20 minutes (if the cake gets brownish too quick, cover it with baking foil).

The cake is the best for the next day or even better on the third or forth one.
Just to be wrapped in a foil and kept in cool.

* 'Chory kotek' :) Dwie Siostry publishing

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...