f Cakes and the City: going nuts

2010-12-17

going nuts







Tarta orzechowa
okrągła forma 20-24 cm

Nadzienie:
250 g orzechów włoskich/pekanowych/laskowych (bardzo drobno posiekanych lub zmiażdżonych)
135 g cukru
300 ml śmietany 30%
15 g masła

Ciasto:
2 x 250 g mąki
2 x 25 g cukru
2 x 150 g masła
2 x 1 żółtko

Cukier wsypać do garnuszka. Wlać 4 łyżki wody, zamieszać i gotować do czasu aż zacznie sie karmelizować i będzie miało kolor jasnego bursztynu, nie brązowego. Trwa to bardzo krótko, należy uważać, żeby karmelu nie spalić, ponieważ wówczas nadzienie będzie gorzkie. Zdjąć z ognia i powoli wlewać śmietanę. Uwaga - karmel może pryskać. Dokładnie wymieszać i dodać masło oraz orzechy (użyłam laskowych). Odstawić.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie.  Jeśli jest zbyt suche, można dodać żółtko lub 1-2 łyżki zimnej wody, jeszcze chwilę zagniatać.

Tortownicę o średnicy 20-24 cm wyłożyć folią aluminiową. 2/3 ciasta rozwałkować lub palcami wylepić dno formy i boki. Robię to palcami ;) Wlać nadzienie. Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (Ha! W tajemniczy sposób zabrakło mi ciasta na ułożenie na nadzieniu i musiałam awaryjnie zdublować składniki, zagniatając nowe ciasto - być może jednak komuś uda się tego uniknąć ;) ) Ułożyć ciasto na nadzieniu i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Boki muszą być naprawdę solidnie sklejone po to, by podczas pieczenia nie wypłynęło nadzienie.

Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.

Wstawić ciasto do piekarnika i piec 40 minut w 200ºC.
Konsumować następnego dnia.

Ciasto jest idealnie kruche a nadzienie przypomina... kutię. Niespodziewanie smaczne ;)

[inspiracja White Plate]

English version


Nutty tart

round baking form 20-24 cm


Filling:
250 g pecan/hazelnuts (chopped very thin or mashed)
135 g sugar
300 ml cream 30%
15 g butter

Pastry:
2 x 250 g flour
2 x 25 g sugar
2 x 150 g butter
2 x 1 egg yolk

In a pot mix sugar with 4 tbsp water and keep heating over small heat until the sugar is dissolved (keep stirring). The mixture is ready when carmelized (having very light amber shade, not brown!). Turn off the heat and gently pour in the cream (be carefoul as the caramel might sprinkle all over). Mix it by spoon until smooth, adding hazelnuts and butter.

To make the pastry combine all ingredients and mix them by hand. If the dough is too dry, add 1-2 tbsp cold water or additional egg yolk.

Get ready the baking form by spreading the baking foil over it. 2/3 part of the pastry to be rolled out or pressed by fingers into the form's bottom (I used the second option). The remaining pastry to be rolled out to cover the top of the cake (For some misterious reason I've run out of the dough and had to double it by making the new second pastry - maybe you won't have to do it, who knows ;) ) The nutty mixture to be poured on top of the pastry and covered with the rolled out dough (the edges should be sticked together to prevent the cake from dripping out while baking).

Pinch it with fork a bit.

Put the cake into the over for 40 mins in 200ºC.
To be tasted next day.

The pastry is perfectly crunchy and the filling resembles... kutia. Surprisingly good ;)

[spotted at White Plate]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...