f Cakes and the City: Devil's Advocaat

2010-12-20

Devil's Advocaat

Przepis siostry Anastazji, znaleziony w czeluściach Internetu.
Łatwo powstaje, trudno znika - szatańsko sycący, może obdzielić wielu.
Grzechu wart :) 













Rafaello lub adwokat diabła
forma 21x29 cm lub mniejsza

2 i 1/2 szklanki mleka (400 ml i 100 ml)

3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (20g)

200 g cukru
300 g masła
250 g wiórków kokosowych

200 ml ADWOKATA


40 herbatników (4 paczki po 10 sztuk)



W 1/2 szklanki mleka rozbić żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną (użyłam blendera) i odstawić.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń, cały czas mieszając. Budyń powinien powstanie w oka mgnienu, o idealnie gładkiej gładkiej i puszystej konsystencji - proporcje składników to gwarantują, ja też :) Odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć (tu uruchomiłam mikser), dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodać alkohol i wiórki, zmiksować.
Formę wyłożyć folią do pieczenia, na niej rozłożyć 1 paczkę herbatników (100 g), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem. Włożyć do lodówki, lekko, ale szczelnie przykryte folią (najlepiej na noc). Świeżo powstały deser będzie chciał się rozejść się na boki (gdyż nie wypełni szczelnie formy swą objętością) - najlepiej zawinąć wolny kawałek folii i włożyć coś obok dla asekuracji (ja użyłam bananów - ciasto uformowało się w idealny prostokąt). 

English version 

A recipe by sister Anastasia, found in the abyss of Internet.
Easy to make, not so easy to get rid of - one piece will make you full, best to be shared.
Worth a sin ;)

Rafaello or Devils' Advocaat
baking form 21x29 cm or smaller

2 i 1/2 glasses of milk (400 ml and 100 ml)

3 egg yolks
2 tbsp flour
3 tbsp potato starch
1 vanilla sugar (20g)
200 g sugar
300 g butter
250 g coconut shreds

200 ml ADVOCAAT


40 plain biscuits 


Mix egg yolks, flour and potato storch together (I used blender) and set aside.
2 glasses of milk, sugar and vanilla sugar to be brought to boiling (in a pot). Lower the heat and add egg mixture. Keep stirring until you get the pudding. The pudding will be ready quite quick - smooth and fluffy, just perfect - not only guaranteed by the recipe's ingredients, also by me ;) Set aside to cool.

Turn on the mixer and mix butter, adding 1 tbsp of pudding until finished off. Next, add advocaat and coconut shreds and mix.

The baking form to be covered with baking foil and then covered with the first layer of 10 biscuits. Next, pour the pudding mixture on top and  cover with  biscuits. There should be four layers of biscuits, finished with pudding on top. The dessert to be put in the fridge - best over night. The whole thing might be a bit naughty and fall apart (cause its size will be smaller than the baking form) - to prevent it, best to use the remaining foil, roll it up and place something on the side to keep the construction up (I used bananas and got a perfect form next day).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...