f Cakes and the City: Tarta malina / Raspberry tart

2010-08-12

Tarta malina / Raspberry tart



Tarta z malinami

150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto (może być ręcznie, dosypując mąki w razie potrzeby), zrobić z niego kulę i zostawić w woreczku foliowym w lodówce na 30 min. Następnie wyjąć je, wylepić nim formę i podpiec 10 min w temp. 190 st.

W międzyczasie przygotować kruszonkę (mieszając ręcznie i robiąc grudki):


½ szkl. mąki
½ szkl. płatków owsianych
½ szkl. cukru kryształu
50 g masła

(Jeśli kruszonka okaże się za sucha, można dodać nieco więcej masła)

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć gęsto malinami a wierzch posypać grudkami kruszonki. Piec 30 min w 180 st (lub dłużej, jeśli kruszonka nie będzie rumiana). Najlepiej smakuje na drugi dzień, na zimno ;)

English version


Raspberry tart

150 g flour
100 g butter (softened)
50 g icing sugar
1 egg yolk

Put all ingredients into a large bowl and mix it by hand-only (adding a bit flour if needed). Make a bowl out of the dough, put into a small foil bag and leave it in the fridge for about 30 min. Next take it out, roll the dough over the tin and put in the oven for about 10 min in 190ºC.

In the meantime prepare the crumble (mixing by hand-only and making crumbles):

½ cup flour
½ cup oats
½ cup sugar
50 g butter (softened)

(If the crumble is too dry, you can add more butter)

Take the tin out of the oven, put raspberries over the pastry and sprinkle with crumbles. Bake about 30 min in 180ºC (or a bit longer if the crumble is not getting brownish). Tastes best on the next day, cooled in the fridge ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...