f Cakes and the City: Plums to the beat

2010-08-05

Plums to the beat



Kruchy placek z...
forma 29x21 cm


350 g mąki
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnego masła
2 łyżki śmietany 12%


Z podanych składników zagnieść ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera), wylepić nim blaszkę (rozciągając ciasto dłonią i wgniatając w spód formy) i podpiec 20 min/mała forma lub 10 min/duża forma w temp. 190 st.: do momentu zrumienienia się brzegów i lekko złotawego koloru całej powierzchni ciasta


.... w międzyczasie ubić pianę z 3 białek (najpierw najwyższe obroty, następnie mniejsze) dodając łyżka po łyżce1/2 szklanki cukru (czekając chwilę aż po każdej łyżce cukier połączy się z białkiem)...


Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu), z wierzchu posypując delikatnie cynamonem. Całość przykryć ubitą pianą i piec ok.20-25 min w temp. 200 st. (do momentu lekkiego zrumienienia się bezy).


[źródło: Mama]



English version



Shortcut pastry with…
29x21 cm baking tin
350 g flour
3 egg yolks
¾ cup sugar
1 tsp baking powder
100g cold butter
2 tbsp dairy 12% fat


Put all ingredients into a large bowl and mix it by hand-only. Place the dough over the square tin and bake it for about 20 min/small form or 10 min/large form in 190ºC.


… in the meantime beat 3 egg whites, adding ½ cup sugar…


Take the tin out of the oven and place plums over the cake (only halves, skin to the bottom). Sprinkle with cinnamon and cover with cream (made of egg whites). Bake for about 20-25 min in 200ºC.


[inspiration: My Mum]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...