f Cakes and the City: M18

2010-07-20

M18



Dla wyznawców Nutelli. Wyznam, że pysznie było robić te zdjęcia ;)

Bananowe mufinki z nutellą
przepis na 18 mufinek

4 banany
0.5 szklanki oleju
0.5 szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1 łyżka aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nutella ;)
(wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową)


Zmiksować banany (najlepiej w blenderze) i odstawić.
Cukier utrzeć z olejem, dodając po jednym jajku. Połączyć z mlekiem oraz z aromatem waniliowym. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki i zmiksować z resztą.

Formę mufinkową wysmarować olejem. Ciasto nakładać łyżką do połowy foremki, na wierzch dając łyżeczkę Nutelli a następnie przykryć resztą ciasta (prawie do końca wysokości foremki). Piec 25 min w temp. 175 stopni.

English version

For Nutella person only. I had a delicious time when shooting these muffins ;)

Banana muffins with nutella

makes 18 muffins

4 ripe bananas
0.5 cup oil
0.5 cup sugar
2 eggs
1/3 cup milk
1 tbsp vanilla extract
2 cups flour
2 tsp baking powder
Nutella ;)

Mash bananas (using blender) and set aside.
Cream oil and sugar, add eggs (one at a time). Mix with milk and vanilla extract. In a separate bowl stir flour with baking powder. Mix all ingredients altogether by hand-only (plus bananas).

Grease a muffin tin with oil.

Using a tablespoon drop dough into the tin, then drop in nutella and cover with dough (the tin should be just about full). Bake for about 25 min (175ºC).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...